Ölprovning

Dugges Bourbon & Ginger – Ölprovning

Bryggeri: Dugges & Other Half
Stil: Bourbon Barrel Aged Imperial Sour
Alkoholhalt: 10.6%

Vad är Dugges Bourbon & Ginger för öl då?

Måste säga att älskar namnet på stilen. “Bourbon Barrel Aged Imperial Sour”. Helt fantastikt. Vi pratar alltså om en Sour Ale med extra muskler. Jag gillar för övrigt Dugges som bryggeri väldigt mycket. Här har dom gjort ett samarbete med Other Half från New York. Det är inget bryggeri som jag känner igen på rak arm men dom verkar ha lite intressanta släpp.

Dugges däremot har en hel del öl som jag gillar och ofta är det öl där man tänkt utanför den berömda boxen. Det känns lite att det är precis det man har gjort här. “Det här måste jag ju bara smaka” var första tanken som nån synaps levererade när jag så flaskan på “Lokalt och småskaligt” på Systembolaget. Det är väl lika bra att korka upp och kolla in vad det är i flaskan.

Vi häller upp!

Det som hälls upp är rätt grumlig och lite genomskinligt på samma gång. Den går lite åt ljus rost kanske. Färgen i sig får en inte att hjula av upphetsning direkt men det är ju smaken som är viktigast. Skummet som bildas vid upphällningen blir fint men försvinner relativt snabbt. Nåja, vi tar och smakar på skapelsen istället.

Doft och utseende?

Några spontana utrop vid första doftningen var i stil med “Ja, det var en jävla annorlunda” och “men vad är det för nåt“. Man känner att det är överväldigande en viss doft. Och den doften är en väldigt tydlig doft av ingefära. Min panelkollega (frun) säger att det doftar och smakar som dom små coca-cola flaskorna (smågodis) som fanns i två färger, med en touch av ingefära. Dofter levererar väl ungefär vad etiketten utlovar minus då bourbon som ingen av oss känner i alla falla.

Hur smakar Dugges Bourbon & Ginger?

Tycker att när man smakar så kommer det faktiskt en rätt bra dos av bourbon som slår mot smaklökarna. Och ingefäran finns där med extra allt. Dom har ju ändå slängt i tre olika sorter kan man läsa på etiketten. I eftersmaken kan man även känna att det kommer lite lakrits smygande. Gissningsvis är det nån av ingefärasorterna som är där ordnar med det. Det kommer också en svag brännande känsla efteråt. Kan de också vara ingefäran eller rent av bourbon? Det är inte dom 10 procenten i alla fall. För spritigheten göms fint i dom smaker som den här sour alen levererar.

Tror jag landar i att jag tycker att den är ändå rätt god att smutta på. Den tar en stund att vänja sig vid men sen tycker jag att den blir rätt så trevlig bekantskap. Efter en stund när temperaturen åker ner nån grad så blir den faktiskt lenare och finare och ännu mer smakrik. Mer detaljer kommer fram. Man tänker att den kanske ändå kan gå bra ihop med pepparkakor och ädelost.

Sammanfattning

Jag tänkte innan att jag kommer nog ha svårt för en imperial sour. För mig är det sommardricka med solsken och häng på uteserververing. Det känns konstigt att med en sour ale ska vara 10.6 procent. Men man kanske får tänka om. Är det gott så är det. Man kanske får skippa solskenen och istället för julöl smutta på denna när man sitter framför brasan i sin chesterfield-fåtölj på julafton. Tillsammans med några pepparkakor och ädelost. Även om jag varken har brasa eller chesterfield-fåtölj. Det kändes att ändå att det ka bli en fin combo. Som Dugges och Other Half verkar vara

Den får stabila 4.0 som slutbetyg på Untappd.

Tags: