Ölprovning

Stigbergets Farmakon – Ölprovning

Bryggeri: Stigbergets
Stil: Trippel IPA
Alkoholhalt: 10%

Vi häller upp

Stigbergets Farmakon kläs i en mycket snygg burk. Den är minimalistisk och stilren och inger en känsla av det är en produkt av hög kvalitet. Bra jobbat Stigbergets. Vi öppnar upp den fina burken och häller upp ett glas. Det bildas en bra vit skum och mot färgen av ofiltrerad Zingo, som drycken har, så blir det en fin och skarp kontrast. Det ser gott ut.

Doft och utseende

Det ser ju väldigt mycket ut som juice. Kanske mest av alla som vi har provat hittills. Doften är ungefär samma som många andra tropiska IPA. Det blir en snygg öl som är väldigt instagrammable. Speciellt när den hällts upp Stigbergets egna fotglas.

Hur smakar då Stigbergets Farmakon

Vi höjer glaset oh tar en klunk eller två. Man blir lite varm i bröstkorgen. Det känns att det är rejält med alkohol i den, fast inte i smaken direkt utan mer som en värmande känsla. Den är också generöst humlad vilket är bra. Det är en hel del klassiska tropiska frukter i smakbilden. Beskan är rätt påtaglig i första klunken, men sen avtar den lite grann. “Den är ju rejält besk alltså” utbrister en panelmedlem. Men det behövs en rejäl beska i en sån här galenhumlad sak. Annars skulle det bli en vanlig juice som man får serverat till sig på en bättre hotellfrukost. Munkänslan är rätt trögflytande och väldigt juicig såklart vilket är rätt förväntat. Resultat blir en bra balanserad rejäl smak. Grejt.

Alltså i den här genren så är det här en mycket bra skapelse. Borde nog kvala in som en av dom bättre. En toppenbra trippel-IPA helt enkelt.

Sammanfattningsvis

Nu är det ju så att Stigbergets har en mycket hög lägsta nivå. Så man vet att det aldrig, eller ytters sällan, blir dåligt när man ger sig på en öl från nämnda bryggeri. Man blir lite varm i själen av en sån kvalitetsöl, och då inte bara på grund av att den är på 10%. Farmakon hamnar i Stigbergets finrum anser jag. Det är en trippel-IPA av mycket hög kvalitet och rekommenderas varmt för alla IPA-älskare.

Humle på Untappd och Instagram

Tags: