ÖlprovningÖvrigt

Provning av Smedsbo Slott Dry Imperial Stout

Smedsbo Slott

Jag satt i godan ro och kikade på ett avsnitt av “Över ett glas” på You Tube och det råkade då vara en Imperial Stout från Smedsbo Slott som kanalen recenserade. Frun, som har en fabläs för starka och kraftiga stouts, satt brevid och såg också recensionen. Stouten fick ett mycket högt betyg och killen i rutan var överväldigad över drycken. Frun gick så gick igång på det pekade mot mig med fyra fingrar i luften. Det skall då tolkas som att jag fick i uppdrag att införskaffa fyra stycken av nämnda dryck. Nu har jag inget emot en riktigt bra stout så det ska inte vara några problem. .

Jag hängde på låset på systembolaget.se när drycken skulle släppas ifall det skulle vara rusning. Man vet ju aldrig. Jag fick dock tag på mina fyra styckan utan problem. För ett pris på 129 kr styck skall jag väl nämna också. Man får dricka med andakt helt enkelt.

Det skall man tydligen göra med alla öl som kommer från Smedsbo Slott. Allt dom gör är starkt och som dom själva säger, “skall avnjutas i lugn och ro“. Gillar det.

Enkel och elegant etikett
Enkel och elegant etikett

Flaskan

Redan flaskan har en känsla av hantverk i sig. Den är i en egen form och kapsylen känns lite större än normalt. Etiketten är elegant sparsmakad och berättar enkelt vad det är för dryck och vad den kommer ifrån. Det skall inte vara så mycket krusiduller på en sån här dryck.

Utseende och doft

Jag öppnar och häller upp ett varsitt provglas och doften slår emot en på en gång. Det är rejält med doft i den här stouten. Det är en koncentrerad blandning av kaffe och choklad med en rejäl dos lakrits. Otroligt fin doft. Till utseendet är den föga förvånande svart som natten med en ett skum som försvinner rätt kvickt. Väldigt sugen på att testa nu.

Smak

Smakar en försiktig mun och känner en tjock konsistens. Väldigt tjock. Smaken har ganska “lakrits-söt” bas som byggs på med lite choklad och kaffe. Det smakar mycket och det ligger kvar. Man blir lite varm i bröstkorgen när den åker ner. Det är små klunkar som gäller här då det är verkligen fullpackat med smak. Tar man för mycket så blir det lite skarpt.

Ska man försöka hitta nån kritik så kanske jag skulle vilja haft lite mer rundör men nu snackar vi finlir. Det är en fantastik stout med underbar smak. Man sitter, som dom själva säger, rätt länge med denna så jag tycker att det är värt priset. Bara att köpa ifall man är ett fan av kraftiga stouter.

På bolis hittar man stouten från Smedsbo Slott här och den har artikelnummer : 38759.

Smedsby Slott - Dry Imperial Stout
Slott – Dry Imperial Stout
Tags: