ÖlprovningÖlstilar

Maibock: När ölet firar vårens ankomst med en skummande fest

Vad är maibock?

Det är inte bara vår i luften utan man känner också att sommar är på väg. Äntligen! Dags att öppna upp altanen och med det utebaren också. Fantastikt! Kan en maibock höja känslan eller blir det en besvikelse.

Så för att fira vårens och sommarens ankomst så tänkte att jag att det passar perfekt med test av ett par maibock! Det är en spännande brygd med intressant historik

Maibock är en tysk öltyp som har sina rötter i Böhmen, en region som nu tillhör Tjeckien. Namnet “maibock” kommer faktiskt från den tyska ordkombinationen “Mai” (maj) och “Bock”. Traditionellt sett bryggdes maibock för att fira vårens ankomst och det första tecknet på att kylan började avta.

Enligt legenden ska maibock ha uppkommit under 1600-talet, då ölbryggare i Einbeck, Tyskland, ville hedra kejsar Maximilian I. För att göra detta skapade de en stark öl som bar kejsarens namn “Einbeck” (som med tiden förvandlades till “Bock”). När ölet blev populärt i Bayern, beslöt man att brygga det som en del av vårfirandet och gav det namnet “maibock”. Nåt att fundera på när man njuter av sin maibock.

Nåja, dags att testa ett par stycken då.

PFUNGSTÄDTER Maibock

Utseende och doft

Ser ut som en vilken jävla lager som helst. Med ett skum som försvinner rätt snabbt. Doften är inte något speciellt. kanske för att den är väldigt väl kyld.

Smak

Det är inte bara en tråkig maltbas. Finns en sötma som ligger och skvalpar och en humlearom som tittar fram lite grann. Fast man vill inte komma till resorten där det enda dom har är det här. Känner att den behöver vara nollgradig för att funka. Tror att vi inte är stora fans maibock. Känns inte att den ligger på 6.9 procent. Nånstans är den ändå lite len i smaken.

Men den blir tråkig rätt snabbt. Liksom “avslagen” fort som fan. Ta inte en själv om du sitter i solen utan dela med nån. Och drick snabbt.

Sammanfattningsvis så är den bättre än en standard ful-lager.

Maibock – Brauerei Zoller-Hof

Utseende och doft

Alltså det ser inte kul ut. Hur ljus kan en Heller vara. Skummet var ännu sämre än på den förra. Den drog som en avlöning. Det doftat inte. Det luktar. Den lilla sötman som fanns på den första saknas totalt i den här. Ingen bra start.

Smak

Fast i smakprofilen är den lite lik. Det finns en sötma. Nästan som om man toppat bärsen med lite honung. Gillar inte den här hellern heller. Bästa var stadsvyn och festbilden i kapsylen. Det är förfärslich. Efter ett par klunkar ser den dimmig och död ut. Lite som träskvatten där det lite småbubblar från botten. Mina ölsmaklökar är inte gjorda för nån bock tror jag.

Tags: