Ölprovning

Test av alkoholfri öl

Inledning

Eftersom det ska springas Stockholm Maraton imorgon så passar jag på att testar alkoholfri öl. Det passar sig liksom bra då. I skrivande stund har jag sprungit klart och jag kom i mål. Det var bra mycket jobbigare än jag anade. Men nu är det gjort och jag kommer aldrig göra om det. Nu släpper vi det och koncentrerar oss på lite alkoholfri öl istället. Det är fem stycken som ska gås igenom. En lager och några IPOr och en Pale Ale.

Nils Oscar – Running Free

Här har vi en Swedish Lager som är ett samarbete mellan Bruce Dickenson och Nils Oscar. Det är bra på pappret i alla fall. Vi knäpper upp och kollar. Bra och självklar namnsättning på den alkoholfria ölen.

Nils Oscar - Running Free
Nils Oscar – Running Free

Utseende och doft

Häller upp det ser till en början bra ut. Färgen ser bra ut. Som en god lager. Skummet bildas fint. Men lagom till att jag hunnit ta bilden så har all skum försvunnit. Doften är lite som när man brygger öl. Innan den har fått alkoholm när den ska åka in i jäskärlet.

Smak

Smaken ha en maltbotten såklart och rätt så bra beksa men också en del blommighet. Den är torrhumlad med Cascade, Citra och Motueka och det känns i smaken. Inte en klassisk tråkig lager. Bisittaren tyker smakde rosentvål. För att vara en lager OCH alkoholfri så måste jag säga att jag blev positivt överraskad.

Oppigårds – Pale Ale

Oppigårds är ju ofta väldigt stilsäkra och har generellt öl av bra kvalitet. Ska bli intressant att smaka på en alkoholfri öl från dom.

Oppigårds - Pale Ale
Oppigårds – Pale Ale

Utseende och doft

Klassiskt gyllenbrynt med en försvinnande skum. Inte lika mycket som ovanstående dock. Doften var lite… unken på nåt sätt. Eller är mina doftnerver felkopplade?

Smak

I smaken hittar vi i alla fall en bra beska. Som ligger kvar en stund. Man känner också humlearomen som i det här fallet består av Columbus, Amarillo och Citra. Vore det inte för doften så skulle betyget bli högre. Det är ifs smaken som är viktigast ändå.

Beavertown – Lazer Crush

Beavertown - Lazer Crush
Beavertown – Lazer Crush, bra alkoholfri öl

Utseende och doft

Lazer Crush från Beavertown. Utseendet är inte mycket att hänga i nån julgran. Den är blek och tråkig. Lite smågrumlig. Doften är dock frisk och fräsch. Det finns hopp om en bra alkoholfri ölupplevelse.

Smak

Det väldigt citrusigt och läskande. Och friskt som doften avsöljar lite. Det här kan fungera bra som en refresher en varm sommardag på altanen. Inte så mycket till beska men det ska en sån här ha heller. Vet ifs inte hur den kvalar in som en IPA men det spelar ingen roll. Bäst hittils i startfältet.

Brooklyn Brewerin – Special Effects

Brooklyn Lager - Special Effects, bra alkoholfri öl
Brooklyn Lager – Special Effects

Utseende och doft

Doften är fräsch och väldigt citrusig. Det doftar gott. Kan bli gott också. Till utseendet ser den krispig och kall ut. Kanske för att den kom direkt ut dryckeskylen som håller ungefär tre grader. Blir sugen på att att smaka i alla fall.

Smak

Precis om doften så är det mycket citrus i smaken men också en bra beska. Mycket bra smak för en alkoholfri. Bra utmanare till Lazer Crush. Skulle kunna tänka mig att ha några hemma. Om inte till mig själv så för att bjuda på till nån som kör eller motsvarande.För bisittaren var det lite väl mycket citrus. Den ligger kvar en bra stund också.

Lervig – No Worries

Lervig - No Worries
Lervig – No Worries

Utseende och doft

Sist ut i testet är No Worries från norska bryggeriet Lervig. Burken har en en typsik Lervig-utseende. Det finns mycket att titta på. Väl i glaset så ser lite småtråkigt ut. Lite urvattnat. Nåt skum är det inte att prata om direkt. Doftar inte så supermycket heller.

Smak

Smaken var inte så jätte angenäm faktiskt. Komponenterna finns där men det blir inte bra i min gom. Gräsig? Osäker på vad det är. Tror att det här är testets jumbo. Näe. Köp inte.

Sista ord om testet av alkoholfri öl

Även om alkoholfira öl har verkligen blivit väldigt bra senaste åren så är det inget för mig. Själva alkoholen behövs för att bära upp smaker. Men skönt att det ändå finns ex antal som faktiskt smakar ok när det väl behövs att man ska ha alkoholfritt. Vilket, som tur är, inte är så ofta. Tror jag får kora Lazer Crush från Beavertown som vinnare men Special Effects från Brooklyn Lager som en bubblare.

Nu ska öppna en rejäl dubbel-IPA. 🙂

Mer läsning : Test av ett par öl från Brewski

Tags: