ÖlbryggningÖlprovning

Provar Stormakt – min andra bryggning av stout

Bryggningen av stouten

Bryggde min andra stout för ett några veckor sen och nu har den varit i och kolsyrejäst i flaska i två veckor. Det betyder att det är dags att smaka på den och se om det är succé eller fiasko. Mitt första försök av att brygga stout blev lite i bittraste laget, då jag var lite väl frikostig med kaffebönorna. Frun gillade den dock, snällt av henne, och den var supergod att ha i en chiligryta. Men den här gången skall det vara lite mer balans i det hela.

Patentkork

Jag har inte hunnit få på etiketter än men tror att den kort och gott kommer att döpas till “Stormakt”. Den landade på strax under 9 procent så den kvalar in som en Imperial Stout. Hade egentligen tänkt ett par procent till men det blev lite sent och jag orkade in fortsätta koka ner. Jag tar fram en flaska i alla fall. Dom har stått i förrådet och eftersom vi haft typ istid senaste dagarna så är dom alldeles för kalla. Får värma upp den lite grann.

Ploppar upp patentkorken. Det är alltid ett spännande moment. Man vet inte om det skall smälla som fan eller om det är en blindgångare. Jag döpte en tidigare batch till “Skott kommer” då som small rejält varje gång man öppnade. Den här var dock blindgångare. Vilket antiklimax. Kan det vara för att gummipackningen är dålig. Har alltid ett par stycken blindgångare per batch. Nåja Bara att hämta en ny. Eller kanske två stycken på en gång. Tar en med vanlig kapsyl också.

Äntligen provsmakning

Den var bättre, pös lite lagom sådär så man vet att det har hänt saker i flaskan. Tar och häller upp den i ett fint glas med fot. Den kanske är nån grad för kall fortfarande. Skummet var lite trögstartat men kom igång under hällningen och resultatet blev en riktigt snygg stout med bra skum. Inte världens tätaste skum men inte alls pjåkigt.

Tar en ordentlig doftare och visst är det bra. Det är precis lagom med kaffedoft som blandas med aromer från choklad- och karamellmalten. Det bådar gott. Det kanske blir en bra stout. Frun doftar också och tar ett par klunkar. Jag väntar med spänning på första spontana utlåtandet.

– “Det här. Är som köpestout!”.

Jag tror jag har lyckats. Smakar också och visst är det bra. Det är bra balans i smakerna även om det drar mycket åt kaffehållet så blir det inte för mycket. Det blir i precis rätt mängd. Riktigt gott måste jag säga. Sitter sen och smuttar i lagom takt och smakerna blir bättre när drycken går upp nån grad till.

Min första lyckade stout. Mycket trevligt. Kanske till och med blir ombryggning.

Tags: