BryggerierÖlprovning

Little Valley Brewery – Provsmakning

Little Valley

Har haft en box med fyra öl liggandes i ölkylen ett tag nu. Den köptes med orden “åh, äntligen blir vi av med den där” från killen i kassan på systembolaget. Tydligen var den sista och hade tagit för mycket plats i hyllan. Trevligt att kunna vara till hjälp.

Little Valley är ett brittiskt bryggeri från Cragg i West Yorkshire, som ligger mellan Leeds och Manchester. Dom har pysslat med bryggning sedan 2005 men ägarna möttes redan 1999. Wim van der Spek och Sue Cooper träffades i Nepal, Sue skulle cykla tillbaka till England efter att ha jobbat där i två år. Wim hade cyklat från Holland och precis kommit fram.Några år senare drar dom igång Little Valley Brewery.

Man brygger öl i olika stilar med gemensamma nämnaren att dom är veganvänliga och certfierat ekologiska. Vill man läsa mer om vad dom pysslar med och deras ölbryggning så har dom en blogg. Dags för humlenisses panel att prova en box med fyra öl från Little Valley.

Boxen

Boxen i sig är relativt spartansk. Den visar klar och tydligt vad den innhåller och hur flaskorna ser ut. Designen är minst sagt minimalistisk. Den innehåller som sagt fyra öl i olika stilar. Det är en blonde, en bitter, en IPA och en porter. Designen är inte sådär superimponerande men håller samma stil på dom olika stilarna. Det är väl egentligen inte så mycket mer att säga om det. Bättre att köra lite provsmakning istället.

Startfält för provsmakning
Startfält för ölprovningen

Provsmakning

Tod’s Blonde

Vi börjar med, som namnet antyder, en blode. Den ligger på 5.0% i alkohol och skall enligt utsago innehålla komplexa smaker som bygger upp till en våg av beskhet. Vi får väl se.

“Cool & Crisp” säger flaskan. Vi häller upp och doftar. En panelmedlem utbrister spontant att det “doftar smältvatten”. Det måste sägas att panelen har historiskt sätt problem med stilen Blonde. Normalt brukar det finnas nån sorts örtighet som stör men det saknas här. Som tur är. Det gör att den här är faktiskt en rätt så bra Blonde i panelens gom. I all fall halva panelens. Osäker på ifall det är en bra blonde i stilen som så då den saknar det som vi brukar ogilla.

Det är en ren smak som håller ihop tycker jag. Det finns lite citrus och en rätt bra beska som samarbetar. Måste säga att flaskans tagline “Cool & Crisp” träffar ganska bra. En del av panelen tycker att den är lite blaskig. Om det finns nån ört så är det väldigt svagt i så fall.

För mig, kanske den bästa blonde jag druckigt, vilket troligtvis inte säger nånting för dom som gillar stilen. 🙂

Blonde - Little Valley
Blonde – Little Valley

Cragg Bitter

Här har vi då alltså en bitter som ligger på traditionella 4.2% bryggd med Challenger och Golding humle.

I glaset har den en snyggt, klar och fin färg. Kalssiskt bärnsten. När man smakar så är det första som slår en att det finns en tydlig metallisk smaken. Varenda lagning i munnen reagerade. Förutom metallen är den väldigt svag i smaken. I en bitter vill man ju ha en skön maltighet med lite tryck. Tycker att den är väldigt diffus i den här. Man liksom saknar djup. Helt enkelt en rätt så blaskig bitter. Näe, den här var inte rolig. Snygg men inte rolig.

Bitter - Little Valley
Bitter

Python IPA – Little Valley

Hoppar upp till en IPA på 6%. Pale & Powerful säger flaskan. Pale är den defintivt. Powerful? Inte så mycket. Vet faktiskt inte om jag skulle ta den för en IPA i ett blindtest. Alla panelmedlemmar hade samma åsikt där. Tycker det är mer som en kraftigare bitter. Gott om maltighet men saknar humlearomen som jag tycker behövs i en IPA.

Panelen tänker sig dock att vi har en matöl här. Till mat som inte är alltför stark eller kryddig. Mot slutet när tempen gått upp lite så finns det en sötma som påminner om dadlar eller torkade fikon. Och då skulle den passa sig fint till julmat. Som en sällskapsdryck så är det inte en bra IPA i min bok.

IPA- Little Valley
Python IPA

Dark Vale

Som en avslutning så bjuds vi på en Vanilla Porter på blygsamma 4,5%. Smakmässigt påar texten på boxen att det skall finnas, ja vanlij såklart, men också lakrits och lite apelsin.

Doften är ganska bra. Man hittar klassiska stout och porterdofter i form av kaffe, choklad och lite vanilj, Tänker att det kanske finns bra smaker här. Efter att smakat så kommer besvikelsen. Smakerna lyser med sin frånvaro. Även om det bara är 4.5% så kan jag tycka att man borde kunna klämma in lite mer av allt egentligen. Och dessutom är det för mycket kolsyra. Näe, även den här är en besvikelse.

Vanilla Porter
Vanilla Porter

Sammafattning

Kul att prova en box med öl från en och samma bryggeri. Dock så var kvaliteten genomgående ganska svag i mitt tycke. Bästa ölen var i den stil som jag inte gillar. Vad säger det. Troligtvis att den inte heller var så bra. Vet inte vad det beror på? Är det att dom är ekologiska? Jag vet jag att jag druckit öl som haft ekologisk märkning som har varit goda så det kan inte riktigt vara det. Är det för att dom är veganvänliga? Vet faktiskt inte vad den innebär att det är det i ölbryggning. Nån som har koll får gärna berätta.

Det var inte några sensationella smakupplevelser som man bjöds på i den här provningen. Nu går jag rotar i ölkylen och tar fram nåt som jag vet är gott.

Tags: