Ölbryggning

Bryggning av en sommaröl

Sommaren är äntligen här, med besked. Det kräver självklart en god sommaröl. Altanen, som vi har döpt till Guldbaggens Resort, är oljad och förberett. Den heter så för att ingen av oss hade sett guldbaggar i våra liv tidigare, men under skrivning av trall dök det upp flera stycken. Så Guldbaggens Resort får också stå som namn för denna sommaröl. I skrivande stund har jag bestämt att det blir en batch till. Så att det räcker.

Drog igång denna för fyra veckor sen och är nu avsmakad och etiketterad. Jag tycker att den blev väldans god. Smakerna drar såklart mycket och det tropiska hållet. Beskan är på rätt blygsam nivå. Det ska vara friskt och lättdrucket i värmen. Bra hinkabilitet helt enkelt.

Om man vill brygga denna öl så går det bra att följa receptet nedan. Receptet är för 10 liter. Egentligen rätt basic.

Maltnotan

1.8 kg Extra Pale Ale

800 g Pale Ale

220 g Havremalt

200g Flaked torrefied oats

200g Flaked torrefied barley

Mäskning och kokning av sommaröl

Kokvolym: 18 liter (med digiboil maltpipa)

Mäskning: 67 grader, 60 minuter

Lakvatten, 2 liter, 78 grader

15 g Citra, 20 minuter

50 g Citra, hopstand

50 g Mosaic, hopstand

Torrhumling

50 g citra, 4 dagar

50 g mosaic, 4 dagar

OG : 1.060

FG : 1.010

Jäsning

Jäst : M66

Jäste i 14 dagar i ca 20 grader, har inte möjlighet att kontrollera temp i detalj. Sen in ett par dagar i kyl. Egentligen kallkracha men jag har bara möjlighet till 4 grader.

Flaskade med minisockerbiter i varje 33 c flaska. Lät stå i 14 dagar.

Mer att läsa : Bryggde en IPA med blåbär och hallon.

Malten är förberedd
Malten är förberedd
OG på 1.060
OG på 1.060
Tappning i jäskärl
Tappning i jäskärl
Dags för flaskning
Dags för flaskning
Man måste självklart ta ett litet prov innan flaskning
Man måste självklart ta ett litet prov innan flaskning
Färdigt för etikettering
Färdigt för etikettering
Slutprodukten. En god sommaröl.
Slutprodukten. En god sommaröl.
Tags: