Ölbryggning

Starten till min ölbryggning

När jag kom på att jag ville prova ölbryggning så började jag som så många andra misstänker jag, med ett färdigt ölbryggningskit. I mitt fall blev det ett från Köksbryggeriet, närmare bestämt en kopia på Stigbergets West Coast IPA, var (och är) en favoritöl så det kändes rätt. Måste säga att jag var rätt skeptiskt till att det skulle bli som den i smaken, men herre vad förvånad jag blev när jag öppnade första flaskan som jäst klart. Det blev en Stigbergets West Coast! Helt otroligt. Det går ju att brygga god öl hemma i köket!

Köpte därefter in ingredienser till samma öl fast i lösvikt och slängde även ner lite annan humle i shoppingkorgen. Ett större jäskärl fick också följa med. Tänkte att jag fortsätter med att göra i princip samma öl fast jag leker lite med humlesorter och mängder och bra blev det. Detta var ju skitkul.

Efter det har det blir lite olika typer av IPA. En suröl har det hunnit bli också, den blev rätt bra för att vara den första. Tanken var att det skulle vara hallon och vanilj i den. Med facit i hand så kan man säga att jag skulle ha haft både mer vanilj och hallon. Dock så mognade den till sig efter ca 5 veckor på flaska och jag måste säga att den blev riktig bra. Nästa stil att testa får bli en stout med mängder av choklad, kaffe och vanilj. Inga märkvärdiga smaker men som första stout så håller jag mig till klassiska bassmaker.

Ser fram emot att lära mig mycket mer om ölbryggning och förhoppningsvis bli rätt bra på det. Jag skriver så klart om varje bryggning och dess olika faser. Jag hoppas att få feedback från er läsare i form av konstruktiv kritik och allmänt ris och ros.

Tags: