Ölbryggning

Brygga stout – mitt andra försök

Bryggningen

Dags att brygga en stout igen. Förra försöket blev lite skarp och lite för bitter. Men den blev fantastisk att ha i en chiligryta.

Köpt lite små uppgraderingar till “bryggeriet” inför min andra bryggning av en stout. Närmare bestämt en klädsam värmejacka som ska se till att man kommer upp i temp snabbare och behåller sen värmen mer jämt också. Kan ju vara bra när man brygger ute och det inte är sommarvärme att prata om direkt. Andra uppgraderingen är en Heat Pad att ställa jäshinken på och en InkBird med wifi som ett komplement till den. För att kunna kontrollera värmen i jäsningen bättre.

Jag klär på jackan på Digiboilen och den sitter fint. Hoppas den funkar också. Monterar därefter ihop Heat Pad och Ink Bird och testar lite. Laddar också ner appen för den och parar ihop dom. Vilket funkar fint. Smidigt att kunna styra värme från luren. Dags att börja göra lite nytta istället och dra igång koket.

Kokning av min stout

Drar igång Digiboilen för att komma upp i temp och mäter upp all malt som ska i. Doften är underbar när man häller i choklad och brownmalt. Det här kommer att bli bra. Mäskar och grejar och försöker vara noggrann med att få ut allt efter lakning. Därefter mäter jag upp en pre boil gravity som hamnar på 1.058. Om lite mer än hälften ska koka bort så borde man hamna rätt bra. Efter halva koket är det uppe i 1.075.

Jag bestämmer mig för att stanna på 1.080 och få ut 12 liter som är lite svagare än tänkt men kommer att vara rätt så bra ändå. Koket tappas ner i jäshink och jag lägger i mätgrunkan från InkBirden och stänger locket.

Jäsning

Dagen efter går jag och kontrollerar jäskärlet och den har ju kräkts rejält och det rinner ut gegga genom vattenlåset som nån sorts minivulkan. Funderar lite på vilka mina options är. Kommer fram till att jäskärlet är för litet. Eller för litet när man brygger en 12 liters batch med 3 paket jäst. Medans jag funderar så skjuter den ut korken i vattenlåset och lossar t.o.m. på locket. Motvilligt kommer jag fram till att jag måste byta till större jäskärl. Man vill ju helst inte hålla på och greja och peta när jäsningen har dragit igång. Syre! Men vad ska man göra liksom. Bara att hälla över i en större hink. Sen skakar jag lite liv i den och efter en stund så ser man att det börjar hända grejer igen. Den här gången i lite rymligare miljö.

Bara att hålla lite tummar. 18 grader i några dagar. Sen ska den upp till 23 grader tills det är färdigjäst. I skrivande stund har den jäst i tre dagar och är nu inomhus i just 23 grader. Uppdaterar med den spännande upplösningen.

Maltnota

Pale Ale Malt 5,2 kg

Chocolate Malt 386 g

Crystal 280 g

Roasted barley 280 g

Brown Malt 190 g

Humle

Columbus, 25g, 60 min

Övrigt

Muscavadosocker 300 g, 120 min

Kaffebönor, 50 g, efter kylning

Jäst, 3 pkt S-04

Mäskning och kokning

Mäskvatten 19 liter, 74 grader (med maltpipa i digiboil)

Och så lite bilder

Dags att brygga stout
Dags att brygga stout
Mäskning av stout pågår
Mäskning pågår
Kokning av stout pågår
Kokning av stout pågår
Kylning av vört pågår
Kylning av vört pågår
Tappning av stout till jäshink pågår
Tappning av blivande stout till jäshink pågår
Tags: