Ölbryggning

Digiboil fick bli nästa steg i ölbryggeriet

Jag har hittills mäskat, lakat och kokat i köket med diverse kastruller och annat. Det är lite bökigt och har sina begränsningar på olika sätt och det uppstår en del klagomål från familjen vad gäller diverse dofter och lukt som uppstår i samband med verksamheten. Kommer ihåg min första bryggning. Det såg ut som om man använt precis allt vi hade i husgeråd. Efter att bryggt på det här sättet ett tag, ungefär tio batcher, så kändes som att det var dags för en liten uppgradering i utrustning.

Vad ska man uppgradera till då? Planen var i alla fall att flytta bryggandet till uteförråd och kunna, vid behov, göra lite större batcher. Efter att sneglat på diverse bryggverk och olika kokare så fick jag tips om Digiboil.

DigiBoil gör entré

Jag tar och kollar upp den och ser snabbt att den verkar ha alla egenskaper som jag är ute efter. Den finns i lagom storlek för mig (35 liter) och den kan hålla angiven temperatur. Man kunde också köpa till ett trevligt kit med maltpipa och mäskpaddel. Maltpipan kan ställas ovanpå kokaren vilket är väldigt praktiskt. Man kunde också sälja in den till frun genom att den kan användas som Sous Vide. Vi har testat att göra entrecote och det blev helt fantastiskt. Sen fick det bli en kylspiral också eftersom kylningen kan bli rätt knepigt annars. Trädgårdsslang in och sen ner i avlopp. Perfekt.

Maltpipan förenklar saker rätt mycket tycker jag. BIAB i all ära men det var rätt bökigt tycker jag. Sen är det underbart att kunna sätta en mäsktemp istället för att försöka kontrollera den på en spis vilket är i princip omöjligt. Helt hopplöst faktiskt.

Jag har hunnit koka två batcher hittills och är än så länge jättenöjd. Det har blivit en klassisk hazy ipa som jag delade upp i två jäskärl med två olika torrhumlingar. Dom är i skrivande stund i flaska och ska få lite kolsyra. Den andra batchen blev en mer “klassisk” IPA fast, förutom humle, även med blåbär och hallon i torrhumlingen.

Framtiden då

Så klart har man också börjat fundera på vad nästa uppgradering ska bli. Vi har lite planer på att göra om uteförrådet till bastu och jag funderar på att kombinera bastuns relax med bryggeridel. Tänker att det borde vara en trevlig miljö att relaxa i, ta sig en öl och prata öl och bryggning. Det kräver ju dock bl.a. att man uppgraderar jäskärlen till nån variant i metall så att DigiBoil får en snygg kompis. En sak i taget.

Digiboil
Tags: