ÖlprovningTilltugg

Trappist – javisst! Testar 3 trappistöl.

Trappistöl är inte direkt min go-to stil när det gäller öl. Jag har druckit några stycken och brukar tycka att dom smakar skumbanan. Men som en sann ölälskare måste vidga sina ölvyer så jag tänkte att jag kör en Trappist-provning med lite ostar till som sig bör.

Dom trappistöl som skall testas är följande:

  • La Trappe Bockbier från Bierbrouwerij De Koningshoeven som är en bock på 7 procent.
  • Gregorius från Stift Engelszell som är en Belgian Quadruple på10,5 procent.
  • Zundert 10 från Trappistenbouwerid De Klevit B.V som också är en Belgian Quadruple och ligger på 10 procent.

Till det ska det serveras lite brännvinsost, en Compté Supreme, en ölpinne med vitlökssmak och en italiensk kryddigt salamikorv. Då kör vi!

Trappistöl nr 1 – La Trappe Bockbier

La Trappe Bockbier
La Trappe Bockbier

Vi häller upp den första av tre. Det blir en rejäl, nästan pompös, skumkrona av La Tarppen. Den ligger snyggt i glaset och det ser trevligt ut. Doften är lite söt, lite karamellig inte allt för kraftig. Kan ju vara skumbarriären som är i vägen.

Vi tar och smakar lite. Smaken fortsätter på samma linje som doften förhandstippade om. Det är karamelligt, lite julmustigt och julöligt. Man tänker att det är en väldigt bra matöl. Och ingen skumbanan så långt ögat (eller näsan) når. Kul att ens förutfattade meningar blir krossade. Det är bra.

Vi provar med lite trevlig Compte och den får smaken att höja sig lite. Det framträder en annan nyans på beskan. En sorts kaffebeska som man kan få i eftersmaken av kaffe. Brännvinsosten passade som handen i handsken och dom två tillsamman bildar en mycket bra smakupplevelse. Även till vitlökskorven så funkar den. Kanske inte lika bra som till osten men själva ölen klarar den med bravur. Den blir liksom inte sämre av det. Med parmesanosten, som också var en höjdare, kom det faktisk fram pyttelite skumbanan.

Stina the Bisittare gillade den här ölen väldigt mycket och pratar om omköp till och med. Stina är annars väldigt mycket för olika kraftiga stout och vill helst inte dricka mer än två IPA på raken. “Sen räcker det med kolsyra”. Jag själv gillade också ölen. Det var en positiv överraskning. Den får en stabil 4 på Untappd.

Trappist nr 2 – Gregorius

Gregorius - Trappistöl
Gregorius

Vi tar väl och häller upp nummer två i startfältet. På den här, till skillnad från ovanstående, försvann skumkronan som en avlöning. Tycker att det är lite trist. Det blir liksom inte riktigt samma känsla. Färgen på det här ölet ser faktiskt inte så inbjudande ut. Lite som att man har diskvatten som det har åkt kaffe i. Hmm, är det nåt fel på den kanske?

Nope, inte av doften att döma i alla fall. Det doftar väldigt trevligt. Måste smaka lite på en gång.

Smaken är faktiskt fantastik. Som en god karamell med lite kolatoner och sirap. Fin smak. Känner också att det bränner lite i halsen från dom 10,5 procenten som den kommer med. Men absolut inte så det stör. Det visade sig att om man tar lite brännvinsost så försvinner brännan. Förövrigt var var ostarna mycket bra till Gregorius också. Man blir lite varm av den här efter att ha tagit några omgångar.

Godare än den första och landar på 4.24 på Untappd.

Trappistöl nr 3 – Zundert 10

Zundert 10
Zundert 10

Sist ut på dagens Trappistprovning har vi Zundert 10. Här får vi en skumkrona som blir rätt så ståtlig men försvinner också rätt så snabbt. Utan vidare så smakar vi en klunk. Det känns som det var lite “mer” munkänsla i denna på nåt sätt. Det är lite strävare och det finns små bubblor också. Dom tidigare två har i princip varit kolsyrelösa men här hade vi lite bubblor.

Beskan är behaglig men kanske lite mer framträdande än i dom andra. Den är ju väldigt bra den här också. Är alla Trappist så här goda eller har jag haft tur? Eller är det ostbrickan och solen som gör sitt också. Inte heller nån skumbananen. Kanske blandar ihop den företeelsen med andra belgiska öl.

Även den här funkar såklart också hur bra som helst med ostarna och korvarna. Och det blir en fantastisk smakupplevelse i det hela. Man vill inte att det ska ta slut. Ölen hamnar på en fyra på Untappd.

Sammanfattningsvis så kan man säga att vi båda har upptäckt en ny genre som det kommer att köpas mer av. Och jag kan rekommendera den som ännu inte provat Trappist att göra det. Köp då gärna någon kraftig ost att ha till. Det höjer det hela ett snäpp. Avslutar som rubriken, Trappist, Javisst!

Tags: