Ölprovning

Fermenterarna – Celebration Battle 1

Bryggeri: Fermenterarna
Stil: New England IPA
Alkoholhalt: 6,5%

Fermenterarna ställde till med en battle mellan två av deras bryggare, Niclas och Anna. Man kan rösta på sin favorit på deras Facebooksida. Konceptet är ju fantastiskt roligt tycker jag och hoppas att det kommer flera battles och att flera bryggerier hakar på. Kul med grejer som gör att man lär känna bryggarna lite gran. .

I den här tvekampen, som alltså står mellan Niclas och Anna, så handlar det om New England IPA som båda ligger på 6.5%. Jag och min bisittare Stina tänker att vi försöker analysera ölen både objektivt och subjektivt. Dels hur dom är i sin stil men också så klart hur dom smeker våra respektive gommar. Och, sist men inte minst, så måste ju en vinnare såklart koras. Och vinnaren kommer i allra högsta grad vara subjektiv.

Fermenterarna - Niclas NEIPA
Fermenterarna – Niclas NEIPA

Doft och utseende

Efter att vi hällt upp båda drycken så kan man ju konstatera att båda är fina i färgen. Båda är gyllene med fruktiga och bruna inslag. Niclas är lite ljusare och Annas version har lite djupare färg. Båda har en väldigt fint vitt skum. Annas kanske lite mer “fin”. Man kn väl sammafatta med att båda är väldigt “instavänliga” öl.

I dofterna kan man känna att Annas har humlesorter som går mer åt det fräscha och tropiska håller. Det ger en doft som panelen gillar. Medans Niclas doftbild är mer åt “mogen” frukt. Känns rätt med tanke på den lite mörkare färgen. Det känns som deltävlingen i kategorin doft och utseende går till Anna. Det var i alla fall vad som kändes rätt idag.

Hur smakar ölet

Vi går väl vidare och äntligen smakar på skapelserna. Det är väl det som ändå är det viktigaste även om doft och utseende bidrar till en helhetsbild. Vi börjar att smutta lite på Niclas version. Här möts vi av en rätt så len men angenäm smak. Tycker att den har relativt låg beska, som det väl ska vara i en NEIPA. Tycker också att smaken följer lite det som avslöjades i doften. Att smakerna har lite toner av övermogen frukt. Det kommer en liten “schuss” av beska i eftersmaken som är rätt trevlig. Kanske anar lite humlebränna också. En god och “len” öl. Bra jobbat Niclas.

Annas neipa är som också som doften avslöjade mer tropisk. Eller rätt så mycket med tropisk. Den känns väldigt fräsch och jag tycker att den har fått lite djupare smaker och mer karaktär på nåt sätt. Man har ju druckit en och annan tropisk IPA i sitt liv men tycker att den här är riktigt bra. Smakerna är väldigt balanserade och det är en fröjd att smutta på den här. Mycket bra jobbat Anna.

Fermenterarna - Annas NEIPA
Fermenterarna – Annas NEIPA

Sammanfattning

Asså, det här är ju jättesvårt. Det blir lite knasigt när man ska jämföra två öl med varandra så här. Det är två stycken öl av hög kvalitet som vi smakar. Men när man måste hitta fördelar och nackdelar när man jämför två olika öl så blir det lite konstigt. Ungefär som i mello när man ska tävla i olika musik. Det är svårt att komma ifrån att det blir subjektivt. Objektivt har vi som sagt två kvalitetsöl.

Bisittaren Stina röstar på Annas som vinnare. Både objektivt och subjektivt. Niclas öl framstod som lite blaskig i jämförelse. Vilket kanske är lite stark ordval. Och jag röstar nog också på Anna som vinnare mycket på grund av att jag gillar precis den typen av Neipa om hon bryggt.

Så i en en jämn tungviktsmatch så går Anna ut som vinnare.

Humle på Untappd och Instagram

Tags: