ÖlbryggningÖvrigt

Bryggning en julöl – Vinterbagge

Ingredienser

Maltnota

  • 3 kg Pale Malt
  • 160 g Crystal Malt
  • 110 g Chocolate Malt
  • 100 g Roasted Barley

Humle

  • 15 g East Kent Golding – 60 min
  • 15 g Styrian Goldings- 60 min
  • 10 g East Kent Golding 15 min

Annat

  • 2,6 g Calcium Klorid i mäskning
  • 6,5 ml Lactos i mäskning
  • 2 g Protafloc 15 min i kokslut
  • 10 g Kaffebönor 10 min i kokslut
  • 20 g Apelsinskal 10 min i kokslut
  • 5 g kardemumma 10 i kokslut

Jäst

  • 1 paket White Labs WLP013

Mäskning

  • 14 liter i Digiboil med maltpipa
  • 65 grader i 60 minuter

Lakning

  • 2 liter 75 grader

Bryggningen av julöl

Rätt så fin dag för att vara mitten på Oktober. Solen tittar fram ganska så mycket. Om bara vinden kunde tagga ner lite. Nästan perfekt dag att brygga en julöl. Riggar upp för bryggning ute på altanen i alla fall. Lite under tak. Drar igång Digiboilen mot mäsktemp och mäter upp all malt. Inser, när malten ska i, att det är för lite vatten. Har inte tagit tillräckligt med hänsyn till maltpipans effekt på vattenmängden. Värmer upp ett par liter till mäsktemp och fyller på. Blir nog bra. Får minska på lakvattnet bara.

Mäskning

Förbereder lite andra grejer som ska vara i koket. humle, apelsinskal och kaffebönor. Det skulle ju vara Fuggle i. Och var fan är den nånstans? Går igenom all humle som ligger frysen tre gånger ackompanjerat med några svordomar. Jag var ju säker på att jag hade Fuggle. Går igenom en gång till. Sen kommer jag på att när jag skulle köpa det så var det slut. Jag hade köpt Styrian Goldings istället och den ligger ju där den ska ligga. Ibland undrar man alltså.

Mäskningen börjar bli klar. Dags att köra lite lakning. Får chansa lite på mängden då jag inte har exakt koll på hur mycket extra jag hällde i mäskningen. Lite High Chaparal i den här bryggningen känner jag. Blir så när man sitter uppe kvällen innan till 04.00 och spelar poker. Det kommer blir bra. Bara gå på känsla.

Lakning

Lakningen gick jättebra. Eller inte. Blåser så jävla mycket så att man får lakvattnet i fejpan när man ska hälla det lite fint över maltbädden. Hann precis mäta preboil gravity, som hamnade på 1.052, när regnet börjar ösa ner. In med hela ekipaget i förrådet snabbt som fan. Varför har jag inte lagat taket på paviljongen så man kunder husera där undrar jag. Anyway, dags att gå upp i koktemp.

Kokning och kylning

Nu kokar det i alla fall. Och humlen är i. Dags att passa på och göra lite sen lunch. Får bli grillad haloummi på en bädd av krispsallad med ringlad ingefärssirap över. Blir nog lagom tidsmässigt innan det är dags att ha i resten. Lite apelsinskal, kaffe, med humle och protafloc. Hamnar till slut på en OG på 1.058. Det får duga.

Julöl i jäskärl

Så, nu är allting i. Självklart kom det mer regn när brygden ska i jäskärlet men jag och allt annat stod ganska skyddat. Upptäcker ocskå att jästen har passerat bäst före ganska rejält. Vi får se om den kommer igång? Annars får man panikköpa en ny jäst och pitcha in den. Vinterbaggen är igång i alla fall. Kommer nog bli en god julöl. Firar med att öppna en Oppigårds New Sweden IPA. Sen blir det städpatrull.

Digiboil
Bryggning av julöl
Lunchen mitt i bryggningen
Lunchen mitt i bryggningen
Julöl som kokar

Kokning av julöl
Tappning av julöl till jäskärl
Julöl i jäskärl
Tags: