Ölbryggning

Brygga en Lagunitas IPA klon (typ) – batch #12

Varför Lagunitas

Lagunitas IPA är en favoritöl som ofta öppnas på söndagseftermiddag när alla måsten och annat gjorts. När det är dags att ta söndag på riktigt och relaxa i loungen. Jag tycker att Lagunitas IPA är perfekt för den typen av aktiviteter. Det är en väldigt god öl att ha när man ska ta det lite lugnt. Den drar inte ut svängarna åt nåt håll utan bara är. Och tänkte då att det borde man ju kunna brygga själv istället. Efter en Lagunitas (eller två) så brukar det på söndagar följas upp med ett par provningar av nånting nytt. Som en bra söndag ska vara liksom.

Kommer att utgå ifrån ett recept från Brewfather och modifiera lite. Kanske blir en godare variant. Vem vet. En batch på ca 10 liter är vad kommer att bli i alla fall.

Bryggningen

Bryggningen gick rätt så smidigt. Bryggde utomhus på altanen under en sån där paviljong ifall det skulle skvätta ner regn. Och så har man full koll på temperatur och annat från köksfönstret. Den har fått jäsa i tvättstugan där det är typ 22 grader. Och på slutet åkte den ut till uteförrådet där det är ca 5 grader beroende lite på väder och vind. Inte helt optimalt så det börjar bli dags att investera i lite prylar så man kan kontrollera temperatur bättre.

Flaskade, i skrivande stund, för 4 dagar sen. 24 flaskor fick jag ihop. Passade på att ta ett litet smakprov vid flaskningen och måste säga att jag var väldigt nöjd med smaken. I början skön maltighet som övergår till humlearom. Kändes lite “Lagunitasig”. Ser väldigt mycket fram emot att prova efter att den fått stå i flaska i 2 veckor.

Provsmakning

Har nu druckit två flaskor av Nagulitas och måste säga att jag är nöjd. Balansen mellan humle och maltighet finns där. Den liknar lagunitas på många sätt men är ändå inte en 1:1 klon. Jag saknat möjligtvis lite kropp. Lite fyllighet. Men förutom det. Myket gott. Skål!

Maltnota

Pale Ale Malt, 2,15 kg
Caramel Malt, 130 g
Munich Malt, 185 g
Wheat Malt, 185 g
Crystal Malt, 300 g

Humle

Magnum, 9g, 60 min
Simcoe, 7g, 60 min
Amarillo, 16g, 30 min
Centennial, 4.5g, 30 min
Cascade, 25g, 0
Cascade, 15g, Torrhumling, 5 dgr
Centennial, 15g, Torrhumling, 5 dgr

Jäsning

En påse SafAle US-05.

7 dagar i 20 grader

3 dagar i 5 grader

Bryggning

Mäskning: 70 grader, 60 minuter

Utmäskning: 75 grader 10 minuter

Mäskvatten: 13,5 liter i en Digiboil med maltpipa

Lakvatten: 4 liter

OG: 1.051

FG: 0.014

Protafloc, 0,5 krm, 15 min

Mäta upp alla ingredienser
Upp i mäsktemp
Ner i jäshink efter kylning
Lite extra filtrering
I väntan på flaskning
Alltid skönt när man flaskat klart
Alltid skönt när man flaskat klart
Tags:

One comment

  1. Hur mycket Cascade och Centennial torrhummle hade du i efter 5 dagar?

    Tack