Ölprovning

Triton, Barley Wine – DESTIHL Brewery

Testar Triton Barley Wine från DESTIHL Brewery.
Stil : Barleywine – American
ABV% : 12

Betyg : 4 på Untappd

Onsdag kväll. Det är jazz-hop i högtalarna. Senaste bryggningen med stouten bubblar på och jag botaniserar i vad nästa bryggning ska vara. Funderar också vad man ska laga för god mat i helgen.

Barley Wine

Triton från Destihl Brewery är utmärkt sällskap för dom uppgifterna. Det är en hybrid mellan engelsk och amerikans Barley Wine. I korthet kan man säga att Barley Wine är en stil som uppstod för att marknadsföra stark öl till folk som dricker vin. Idag är den engelska varianten av Barley Wine ofta stark, söt, fyllig och med en fruktighet, medans den amerikanska har mer humlearom och högre beska. Och här har vi alltså nån sorts hybrid mellan dom två.

Häller upp

Det blir ett ganska rejält skum som är lite mörkvit med lite större luftbubblor i. Doften som man möts av drar igång massa synapser. Det är kola och torkad frukt, typ katrinplommon, sötma och även humlearom i en härlig blandning. Det är mycket doft och det doftar gott. Lite som en efterrätt med massa kola.

Jag smuttar lite på känner känner nog den tjockaste konsistens som jag nånsin känt i en öl. Det är nästan lite nyponsoppa. Och smaken! Wow! Den är helt underbar. Alla dofter som man hittade, finns också med i smakbilden. Förutom det som fanns i doft som finns det lite choklad också och saker som jag har lite svårt att bestämma. Knäck? Det är många smaker som bärs upp av dom 12 procenten som den här ligger på. Alkoholen ligger där och lurar men kommer aldrig upp så att den stör.

Medans jag smuttar på den här så går temperaturen upp några grader smaker blir om möjligt ännu mer framträdande. Även alkoholen tittar fram lite mer.

Länge sen som jag blev så här positivt överraskad av en öl, vilken är jättekul. Måste kolla ifall det finns fler att köpa. Länk till bolis.

Triton, bra Barley Wine från Destihl
Triton, bra Barley Wine från Destihl
Tags: