BarhängÖlprovningTilltugg

Öl och burgare i Norrköping

Traditioner

Jag med frun och några till har haft som tradition att åka till Norrköping en gång om året i början på December. Från början var det en kombinerad resa för att köpa julklappar och gå ut och käka på lokal och ta sig några öl. Sen gick utvecklingen till att vara mer “köpa jullklappar”. Det vill säga det blev mera en ursäkt för at åka ner och äta och dricka gott. Nu hymlar vi inte med det mera. Vi åker ner, restaurangbesöken planeras och bokas i förväg. Och burgare ska ätas.

En sak består dock.På lördagslunchen skall det intas hamburgare och några starkproppar för att komma igång med dagen. Dom första åren hänger vi på låset på lokala O’learys men har på senare tid utvecklats till att besöka lite bättre ställen som har lite högre kvalitet på hamburgare och öl. Denna gång föll valet på Burgers & Bangers som tydligen tidigare inte haft öppet så tidigt. Men halleluja nu öppnar dom klockan 12. Helt perfekt tid för att käka lite lurre med burgare och bärs.

Burgers & Bangers

Vi glider in och blir anvisade till en plats med lite hörssoffa och några stolar. Vi såg senare att längre in i lokalen fanns det en lite mer loungig utrymme med vad som såg ut att vara väldigt sköna fåtöljer. Bra att veta till nästa gång. I vilket fall. vi får också menyer och kan börja botanisera bland utbudet. Man får en bra känsla på en gång. Här kommer att bli en bra burgarupplevelse.

Jag fastnar först för för 2Pac som dom beskriver som den lilla utmaningen med 300 gram kött och 3 x ost, majonnäs, dillpickles och silverlök. Kanske blir för mycket ändå. Frun fastnade för Mortel som är less is more med silverlök, dillpickles, dijonnaise och 2 x ost. Jag tror jag vill hamna mitt emellan där nånstand. Sen får jag syn på den. Hamburgaren som ropar på mig. Oklahome burger. Den hade en egen sektion så jag la inte märke till den först.

Oklahoma Burger

Ingredienslistan är rätt sparatansk. Det är 2 x 100g kött, ost, lök och ketchup inga konsttigheter. Men den smashas och steks tillsammans med lök och smör. Det låter hur bra som helst. Och när den väl dyker upp så känner jag att det verkligen var rätt val. Den är lite stökig med dom två smashade puckarna, osten rinner och det är lite glansigt från smöret. Snålvattner rinner. Man får inte vara rädd för att bli kladdig för det finns bara ett sätt att angripa en sån här rackare.

Jag begraver halva ansiktet i burgaren och tar en tugga. Himmelriket. Det är en perfekt burgare. Köttet har bra smak och maillardreaktionen är tydlig från smashningen. Osten är så där härligt geggig och smakrik och brödet är gott och fluffigt. Helt otroligt. Efter att mumsat i mig några tuggor till försöker jag komma på ifall jag käkat godare burgare. Det kanske jag har men kan inte komma på nåt på rak arm. Bara att besöka ifall du har vägarna förbi Norrköping.

Fick man öl till burgare då?

Jodå, öl fanns också. Bra utbud dessutom, vilket är ett måste på ett hak som serverar burgare. Efter att lusläst dryckesmenyn så föll valet på Right Here, Right Now från Potum Brewery. En DIPA då det handlade också om att komma igång med dagen. På Untappd gav jag den 4.1 och i stridens hetta hann jag bara skriva “Åh yes”. Den var “humlig”, gjort på Mosaic, Idaho7 och Azacca med bra balans på beska och sötma.

När burgaren var uppkäkad och första bärsen uppdrucken så behöver man ju en till så att man har nåt när man ska prata om burgarupplevelsen med sina bordskamrater. Då föll valet på Whirl Domination från To Ol. Och To Ol är ju som alla vet ett bryggeri som levererar stabilt. Det här var inget undantag. Det ör klassiska toner av tropisker och citrus. Härlig gulorange färg och vitt fluffigt skum. Fungerade toppenbra som en avslutning på lunchen.

Sämre luncher har jag haft. Gott om. Upprepar igen. Besök Burgers & Bangers om du befinner dig i Norrköping. Och välj då loungearean längre in i lokalen. Det kommer jag att göra nästa gång.

Right here, right now
Right here, right now – Potum Brewery, passar bra till burgare
Whirl Domination - öl efter burgare
Whirl Domination – To Ol
Tags: