BarhängÖlprovning

Öl och pubbar i Helsingfors

Spenderade en helg i Helsinfors där syftet var dels att gå på en rave-fest som varit inställd i tre åt på grund av nåt virus. Men också att kolla in lite lokal restaurang- och pubutbud. Och kanske för att träna lite på min finska som har rostat rejält.

Pub Peräkammari

Peräkammari var första haket som vi besökte. Valde den efter lite bläddring på Google. Den såg bra ut, hade ölutbud och låg nära hotellet, vi hade inte lust att ta oss för långt som första anhalt.

Det man kände på en gång när man steg in var en skön atmosfär. Även om det inte var mycket folk då vi var väldigt tidiga. Dämpad belysning, en välutrustad bar, flipperspel, musik på. Vad kan gå fel.

Vi går fram till baren och efter att botaniserat lite och snackat lite med bartjejen så får det bli en varsin Brooklyn IPA. Det fanns mycket att välja på så man behöver en standardöl att ha medans man väljer nästa. Vi sätter oss vid ett fönsterbord och kikar också i matmenyn.

I matväg fick det bli älgfärsbullar med mos. Såsten skall tydligen vara gjord med Jaloviina, en typ av ädelbrännvin.Låter intressant. Nåja, nästa öl fick bli lite mer lokalt. Mosaic IPA från Mallaskuun Panimo. Bryggd tydligen endast på Cryo Mosaic och det var också bra arom från nämnda humle. Kändes relativt lättdrucken också vilket passade väldigt bra.

Sen kom älfärdbullarna in och herregud vad goda dom var. Bullarna, moset och såsen. Allt var toppnotch. Såsen hade verkligen fått ett djup fårn ädelbrännvinet. På tallriken kom också en hög med rostade grönsaker. Så är väl oftast inte så spännande i pubmat men dom här var otroligt goda. Nästan så dom stal showen från älgfärsbullarna.

Bra start på pubbesöken i Helsingfors.

Mosaic IPA
Mosaic IPA på Pub Peräkammari
Älgfärsbiffar
Älgfärsbiffar på Pub Peräskammari

The Riff

Eftersom jag har lyssnat på Children Of Bodom, som är ett finskt Death Metal-band, i många år så var ju ett besök på The Riff ett måste. Man kände på en gång när man steg in där att det här är en kvalitets-pub. Riktigt skön, lounge-inspirerad miljö. Lite snygga foton och memorybilia på väggarna. Lång bar som ser ut att kunna erbjuda en massa gott. Och självklart bra musik i högtalarna.

Vi stegar fram till baren och blir välkomnade av den trevliga hårdrocksbartjejen som frågar vad det är för dryck vi är ute efter. Förklarar att jag gärna tar nån IPA som är lite fruktig och frun vill ha något åt Red-ale hållet. Vi får en del förslag och jag väljer till slut All Out IPA från Fat Lizard Brewing Co. Och det är lite som önskade mig. En lättdrucken, något fruktig IPA med inte alltför påtaglig beska. Bra hinkabilitet.

Vi sitter och gaggar lite lyssnar på musik och tittar på folk som kommer och går. Det kommer bland annat in en äldre tant som är jätteglad över att hon hittat dit. Hon går omkring och fotar och babblar med bartjejen och besäller till henne och hennes gubbe som mer ser ut att helt enkelt varit tvungen att följa med. Hör att hon berättar att där hon kommer ifrån så finns det inga riktiga pubar. Väldigt trist om man gillar att pubhänga.

Vi fyller på en runda till. För mig fick det blir nåt med mer beska och då plockade bartjejen fram Skank Session Dank IPA från samma bryggeri. Skulle tydligen vara deras beskaste. Och besk var den. men bra smaker också som trängde sig igenom beskan. Frun tog ett glas rött vin och när man beställer vin i Finland (eller i alla fall i Helsingfors) så får man alltid frågan vilken druva man vill ha vilken storlek. Cabarnet, Ripasso eller Zinfandel blir frågan och så kan man välja på small, medium eller large. Lysnade. Fick blir en medium Ripasso.

Efter att vi slurpat upp det så bestämdes att det fick blir en avslutande runda innan det är dags att gå vidare. För mig fick det bli en klassisk Brooklyn IPA och när jag skulle beställa vinet fick jag frågan från bartjejen ifall jag denna gång skulle beställa “an actual glas”. Det vill säga large och inte håll på och fjolla med medium.

The Riff
The Riff i Helsingfors
The Riff
The Riff, tavlor och meoribilia
Skank Session Dank IPA
Skank Session Dank IPA – Fat Lizard Brewing Co
The Riff
Mer memoribila på The Riff
Tags: