Ölbryggning

Brygga en IPA med blåbär och hallon

Att brygga en Drottning

Tyckte att det var dags att prova att brygga en IPA med lite bär i och det fick landa i blåbär och hallon, precis som drottningsylten. Det fick också bli andra bryggningen med Digiboil vilket är väldigt trevligt. Lärde mig från förra gången bland annat att om man har maltpipan i så behöver man ha i mer vatten än man tänkt. Eller mer vatten än receptet säger. Själva kylningen fick jag till bättre och smidigare också.

Bären kokade jag upp rörde om ordentligt så det blev lite pureaktigt. Färgen blev väldigt intensiv och lovande. Borde kanske ha jobbat mer med OG då jag ville ha den lite högre men eftersom det ibland händer saker runt omkring som man inte kan styra över, så det blev som det blev. Kanske skulle ha rört om lite mer. Själva bryggningen gick rätt så smidigt. Inga jättefadäser. Fick till kylningen på ett bra sätt med trädgårdsslag i kylspiralen och sen i avlopp.

Färgen är typ mörk gammelrosa. Om det nu är en riktig färg.

Namnet fick ju självklart bli Drottning efter sylten. Jag står och fnular och funderar på namn och det känns som hjärnan har tagit helg då frun kommer och kläcker ur sig det bara. Less is more. Och då blir det ju också enkelt med etiketten.

Provsmakning

Vid provsmakning efter två veckor i flaska så kan man konstatera att bärsmakerna finns där blandat med lite klassisk IPA. Tycker nog att det blev en frisk och rätt så trevlig öl. Jag är nöjd med brygden. Färgen är typ mörk gammelrosa. Om det nu är en riktig färg. Skulle kanske velat ha den lite ljusare mot det röda hållet men blåbären dominerade nog lite för mycket. Nästa gång kanske det blir lite mer hallon än blåbär.

Men det får vänta lite då det finns annat på kö. Nästa bryggning kommer att blir en Lagunitas IPA-klon. Och efter det är det dags att sätta igång en julöl som jag inte riktigt har bestämt inriktning på ännu.

Är faktiskt riktigt taggad på att dra igång nästa bryggning.

Men vafan! Nu när jag lägger upp bilden så ser jag att jag skrivit Azacca och Nelson. Medans i receptet hade jag Galaxy och Nelson. Det var nog så att när jag skulle beställa galaxy så fanns det inte och så fick det bli azacca.

Drottning - IPA med blåbär och hallon
Drottning – IPA med blåbär och hallon

Maltnota

3000 g Pilsner Malt

320 g Karamellmalt

Mäskning

Mäskning 60 min, 67 grader

Kok

Koktid, 1 timme

Humle

Galaxy, 10 g, 60 min

Galaxy, 20 g, Nelson 20g, 10 min

Nelson 30 g, Galaxy 17 g , Simcoe 3 g, 0 min

Gravity

OG: 1.052

FG: 1.010

Torrhumling

Torrhumling: 3 dgr: 54 g Citra och 47 g Nelson.

Blåbär och hallon 500 g fick ligga i fem dagar.

Jäst

US-05

Mot koktemparatur
Mot koktemparatur
Digiboil, kylspiral
Kylning av vört pågår
Mäskning
Bara att röra runt
Kommer inte ihåg vilken humle det är 😀
Tags: