Ölprovning

Provning av julöl, andra rundan

Dags för ny ölprovning

Julen närmar sig med blixtens hastighet och det är som vanligt massor som alla ska hinna med. Bland annat prova julöl till julmat. Både lite varmt och kallt. Det blir ju då ett litet projekt när man måste börja en ölprovning med att rulla köttbullar. Men det är det värt. Det är kul att prova ölen dels som dom är men också både till nåt från kalla bordet, typ laxröra, och nåt från det varma, som till exempel köttbullar.

Till just den här provningen hade vi lite laxröra, matjessill, kokt potatis, kokta ägghalvor, hackad gräslök, crème fraiche och köttbullar. Vilket borde ge en ganska bra bild av hur dom olika ölen klarar sig olika situationer.

Provningens startfält

Den här gången bestod startfältet av kanske lite mer spännande öl än sist. Och följande öl testade vi:

  • Slottets Julöl, Halmstad Bryggeri
  • Allsta Julöl, Allsta Bryggeri
  • Red Ipa, Ocean
  • Julöl, Stigbergets
  • Kåtöl Jullager, Northern Brewers
  • Yule Juice, Amager Bryghus

Själva provningen

Provningen av julöl gör jag tillsammans med frun som har Stinas Mat & Prat och jag måste varna att bilderna inte är av högsta kvalitet. Det går undan när ett öl skall provas på tre olika sätt och allt skall antecknas. Texten i inlägget är mer eller mindre så som det spontant sägs under provningen. Vi skriver för fulla muggar medans vi provar så det är lite tillrättalagt för att det ska gå att läsa och förstå.

Så utan mer fördröjning, själva provningen hittar man här: provning av julöl. Och man är sugen på att läsa lite äldre provningar så finns andra provningar av julöl här.

Tags: